Heemmuseum opent seizoen 2016 met "Van helse bijbels tot devote boekskens"!

Vanaf zondag 6 maart 2016: Opening heemmuseum elke zondag tot eind oktober tussen 14 en 18 uur. 

Ook in 2016 zal dank zij gemotiveerde vrijwilligers het  heem- en radiomuseum weer elke zondagnamiddag geopend en te bezoeken zijn. Geregeld zullen ook bijzondere thema-expo's opgezet worden.
Meteen in maart en april reeds kunnen met de zeer specifieke tentoonstelling "Van helse bijbels tot devote boekskens"  oude Nederlandstalinge bijbels naast stichtelijke religieuze boeken worden bewonderd.
De vroege 16de eeuwse bijbels werden echter al gauw door Karel V op de index van verboden boeken geplaatst. Drukkers speelden met hun leven bij het uitgeven van bijbels in de volkstaal. De Antwerpse drukkers gaven de toon aan en namen het leeuwendeel van de oude bijbeldrukken op zich.
Jakob Van Liesveldt en Willem Vorsterman onderscheiden zich door prachtige maar tevens gewaagde bijbeldrukken. Liesveldt nijgde wat te veel naar de protestantse opvattingen in zijn bijbelkommentaren en verloor het hoofd op het schavot te Antwerpen in 1545.  Andere Antwerpse drukkers werkten ondergronds of weken uit naar het Noorden. Pas in 1548 kwam de goedgekeurde "Leuvense Bijbel" op de markt. In navolging kwamen er talrijke religieuze werken tot stand die de gelovigen moesten aansporen tot een devoot leven. Mooi geïllustreerd met prenten en in fraaie boekbanden, voor ieder wat wils.