Nieuw boek over J. Weyns bijna uitgeput.

Publicatie briefwisseling J. Weyns                  

De raad van bestuur van Speelbergen-Heem-Dr. Jozef Weyns bij de boekvoorstelling in Basisschool Dr. Jozef Weyns op 19 oktober.Tijdens een druk bijgewoonde academische zitting in de Basisschool Dr. Jozef Weyns werd op 19 oktober 2013 het boek Hartelijkst van huis tot huis voorgesteld. Dit gebeurde in aanwezigheid van de burgemeesters van Putte en Heist-op-den-Berg, de voorzitters van Heemkunde Vlaanderen, Heemkunde Gouw Antwerpen, Heemkring Die Swane, de bestuursleden van Heemkring Het Molenijzer, de lokale Davidsfondsafdelingen en nog veel andere genodigden. De uitgave is een initiatief van vzw Speelbergen-Heem-Dr. Jozef Weyns n.a.v. de herdenking van de 100ste geboortedag van Jozef Weyns.

Centraal in het boekstaan de vele duizenden brieven die Jozef Weyns schreef en ontving. Ze geven een boeiende kijk op de persoon die Jozef Weyns was als heemkundige en als conservator van het Openluchtmuseum van Bokrijk, maar ook als mens en gezinshoofd. Op verzoek van de vzw Speelbergen-Heem-Dr. Jozef Weyns selecteerde auteur Robert Lenaerts, schoonzoon van Weyns en historicus, de brieven en brieffragmenten. Hiermee reconstrueerde hij het levensverhaal van Jozef Weyns.

Jozef Weyns aan het werk.Behalve de inhoud is ook de bijzondere vormgeving van het boek opvallend. Er gaat extra aandacht naar het sierschrift en de decoratieve zin van Jozef Weyns. Van de 25 brieven die integraal worden opgenomen, zijn er meerdere in het originele handschrift van Weyns. Daarnaast worden ook tal van onuitgegeven tekeningen gepubliceerd.

Praktisch:

Hartelijkst van huis tot huis is te koop aan 25 euro. Wie het boek graag per post ontvangt, betaalt 6,50 euro meer. Bestellen kan per mail naar katelijne.weyns@gmail.com  of telefonisch op het  
nummer 0495 16 55 45