Het heemmuseum werd in 1956 opgericht onder impuls van Dr. Jozef Weyns, de medestichter en eerste conservator van het openluchtmuseum in Bokrijk. Het toenmalige gemeentebestuur bouwde het museum op de berg om er een rijke collectie in onder te brengen die het resultaat is van jarenlang ijverig verzamelen door enthousiaste Heistse volkskundigen.

Bij het binnenkomen springt de fraaie haard in het oog, die voorzien is van een schat aan attributen zoals de doofpot, de haal, de lollepot, de 'koude hand' , de vleeskroon. Een andere blikvanger is de moos, het keukenaanrecht van onze ouders met alles wat erbij hoort aan keukengerei en klein huisraad. Ontdek wat een bieraker is, een baardmankruik of een kronenpot !

Er zijn prachtige houten wiegjes te bewonderen, een bakermat, kinderspeelgoed, schoolgerief en kledingstukken.

 

               

 

De textielverzameling van Die Swane is wijd en zijd bekend voor zijn rijke collectie aan oude klederdrachten.

Het mooie, oude meubilair en heel wat voorwerpen die onder diverse thema's thuishoren hebben in het museum een plaats gekregen : volksdevotie, marktliederen, meet- en weegtoestellen, foto's van markante figuren en een reuzenluchtfoto van Heist in 1959.

Ook de regionale geschiedenis van de prehistorie over de middeleeuwen tot de 18de eeuw komt aan bod. Tussen de archeologische vondsten neemt de eikenhouten putkuip uit het midden van de 12de eeuw een centrale plaats in.

Omdat onze streek woelige tijden heeft gekend en vaak het strijdtoneel is geweest van oorlogen en opstanden, werd recent een verzameling antieke pistolen en voorladers verworven en tentoongesteld.

Textielbewerking was heel belangrijk voor onze voorouders. We staan hier oog in oog met een eeuwenoud weefgetouw en allerlei andere toestellen die nodig waren voor de vlasbewerking en het spinnen. Een weefgetouw in volle bedrijvigheid spreekt nog veel meer tot de verbeelding, daarom kan je op bepaalde zondagen de wevers aan het weefgetouw aan het werk zien. (zie bij geplande activiteiten)

 

    

 

 

Op de bovenverdieping is een fraaie radioverzameling ondergebracht. We zien er uit de beginperiode van de radiotechnologie enkele kristalradio's, die met een hoofdtelefoon worden beluisterd.

De volgende generatie radio's werkte met radiolampen en een indrukwekkende hoorn die het geluid versterkte. Verder zijn er toestellen uit de oorlogsperiode uitgestald, maar ook enkele fraaie designradio's uit de jaren '50 en enkele gadgetradio's in allerlei vormen en kleuren.

Centraal is ook een zeldzame 'lusterradio' opgehangen met het opschrift 'KLM', waarvan de herkomst tot op heden nog niet kon achterhaald worden.

De laatste aanwinst bestaat uit een zender-ontvanger waarmee vanuit het museum contact kan worden gezocht met verafgelegen oorden.   www.radiomuseumheist.be

 

 

INFO

adres : Kerkplein 24, 2220 Heist-op-den-Berg

Het museum is geopend op zondagen van 14u tot 18u vanaf begin maart tot einde oktober. 

Vrije toegang voor individuele bezoekers

 

Rondleidingen (tegen vergoeding) op afspraak :

 voor bezoek aan het museum:

contacteer museumverantwoordelijke Jan Peeters  015 24 75 10  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

               

 voor bezoek aan de radioverzameling:

contacteer Remy Waegeman  0494 58 17 88    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.